< Back to Recent Updates





100 De Beauvoir Block

Reaches practical completion

Girls4

-

We are delighted to announce that the refurbishment of 100 De Beauvoir has reached Practical Completion! No. 100 is the latest addition in a series of converted Edwardian warehouses located on De Beauvoir Block, totalling 14,000 sq ft of new office space.

This project included significant renovations to the Grade II listed building which forms part of the De Beauvoir Estate. No. 100 is a turn of the century Victorian warehouse, the last building in the estate to be refurbished.

The wider scheme involved selective demolition, restoration and new construction, reshaping of separate buildings to form a central yard, and above a new rooftop settlement of timber framed studios.

Unlocking the structure with Timber

100 De Beauvior Block

The new works involved an additional storey on the existing roof to provide more office space. To form this additional storey careful consideration was required in the design to ensure the existing structure was not overloaded, and to avoid any strengthening works. This was achieved by building the new extension completely out of lightweight timber.

This included timber flitch portal frames, with solid timber joist infills to support the pitched roof. All structure was fully exposed and had tricky geometry, therefore the design of the timber and all connections required significant collaboration between the architect, contractor and ourselves as the structural engineer.

-

100DBB 10

-

The design was developed through a number of workshops, to ensure all connections were buildable and not visible from below. Another challenge was the upgrade of the existing roof to form the new third floor structure. Previously no fire protection was required, however the new design required at least 30 minutes of fire protection. To retain the existing exposed timber into the design and insure minimal intervention, the existing timber was pained with clear intumescent paint. This kept the visual appearance of the timber, whilst providing the required fire protection.

No. 100 is the third and final phase in the transformation of De Beauvoir Block, providing studios and co-working spaces for creatives.

-

100DBB 16

-

PROJECT TEAM

Project Manager and Client: The Benyon Estate

Architect: Henly Halebrown

Contractor: Sullivan Brothers Construction

Quantity Surveyor: Castle Davies

Services Engineer: AJ Energy